Minua on vaivannut jo pidemmän aikaa huono keskittymiskyky. Huomaan, että muisti pätkii usein ja mieli on levoton. Ajatukset harhailevat levottomasti ja ideat singahtelevat edes takaisin, kuitenkin unohtuen saman tien.
Nuorena luin paljon ja soittoharrastukseni vei minut mukanaan, parhaimmillaan useaksi tunniksi kerrallaan. Olen myös aina nauttinut kirjoittamisesta sekä piirtämisestä ja maalaamisesta, jotka ovat myös vieneet minut tuntikausiksi eri maailmoihin. Tiedän siis, että minulla on ainakin joskus ollut keskittymiskykyä. Nykyään lähinnä haaveilen siitä, että voisin keskittyä puolen tunnin televisio-ohjelmaan ilman, että tartun jatkuvasti älypuhelimeen.
Huomaan, että olen ylivireystilassa kun työasiat jäävät päähäni pyörimään ja erilaiset ideat vellovat levottomasti päässäni.
Joskus saan pysäytettyä itseni jo siinä vaiheessa, kun huomaan avaavani puhelimen lukitusnäytön. Se on riemuvoitto!
Olen myös koukussa äänikirjapalveluihin, ja iltaisin nukahdan aina kirjan kuunteluun. Se on ollut tehokas keino pysäyttää vilkas mieli ja päästä irrottautumaan stressaavista ajatuksista. Miinuspuolena mainittakoon, että olen jäänyt tosiaan koukkuun ja en osaa enää nukahtaa ilman äänikirjaa.
Marraskuun loppupuolella päätin tehdä ryhtiliikkeen ja olen ottanut uudeksi iltarutiiniksi sängyssä lukemisen ennen nukkumaanmenoa. Välillä luen tunnin ilman keskeytyksiä, välillä taas edelleen tarvitsen äänikirjan tuudittamaan itseni uneen. Koitan kuitenkin suhtautua tähän armollisuudella ja olla iloinen niistä illoista, kun pystyn keskittymään lukemiseen.
Kuinka huolehtia aivojen hyvinvoinnista
Yle tekee yhteistyötä aivotutkija Mona Moisalan kanssa, ja nämä sisällöt ovat aivan timanttisia. Ylen sivuilta löytyykin testi, jolla voi testata, kuinka omat aivosi voivat. Lisäksi sivuilta löytyy harjoituksia, joilla voit ryhtyä palauttamaan omaa keskittymiskykyäsi. Harjoituksia on eri tyyppisiä. Voit lähteä kokeilemaan läsnäoloa aamupalan parissa, ottaa miniloman kännykästä, tehdä aistikävelyn, 10 minuutin lukuharjoituksen tai kokeilla uppoutua työtehtäviisi pomodoro-tekniikan avulla.
Itse tykkäsin sivuilta löytyvästä 10 minuutin kestoisesta videosta, jolla Moisala kertoo ADT:sta eli itse hankitusta keskittymisvaikeudesta, sekä siitä kuinka aivojaan pystyy uudelleen kouluttamaan. Luulen, että tämä termi kolisee monella muullakin, kuin vain minulla.
Tässä Moisalan kolme vinkkiä keskittymiskyvyn elvyttämiseen:
- Etsi oma ensiapukeino, jolla saat vireystilaa laskettua. Jollain toimii ulkoilu, koiran lenkitys, musiikin kuuntelu tai vaikka leipominen. Käytä tätä keinoa, kun tunnistat, että aivot ovat ylikuumentumassa.
- Päivän tauottaminen. Huolehdi siitä, että päivässäsi on taukoja, jotta aivot saavat levähdyshetkiä ajatustyöstä.
- Järjestä päivään hetkiä ilman älylaitteita
Omat keinoni keskittymiskyvyn palauttamiseen
- Muistivihkotekniikka. Kun saan idean kesken työtehtävän, kirjaan sen paperille ylös, jotta saan sen pois mielestäni ja voin jatkaa alkuperäistä tehtävääni. Ennen työpäivän loppu käyn päivän aikana kerätyn muistilistan läpi ja kirjaan ideat, ajatukset ja tehtävät oikeille paikoilleen.
- Pidän työpäivän aikana taukoja. Välillä nousen ylös ja venyttelen, ja kahvin tippuessa voin käydä viemässä roskat ja saan samalla pienen happihyppelyn.
- Iltaisin luen perinteistä kirjaa. Tämä harrastus on tuonut bonuksena laatuaikaa vauvan kanssa, kun käymme yhdessä kirjastossa valitsemassa molemmille mieleistä luettavaa.
- Moisalan mainitsema ensiapukeino on minun kohdallani kävelemään opetteleva vauva. Hänen kanssaan on pakko keskittyä siihen hetkeen ja muita ajatuksia ei ehdi pohdiskella.
- Metsässä kävely ilman kuulokkeita auttaa pahempaankin ylivirittyneisyyteen.
Olen ottanut uusia keinoja käyttööni viimeisten kuukausien aikana, ja käyttänyt niitä säännöllisen epäsäännöllisesti. Hyvinä päivinä ylivirittymistä ei tapahdu tai se on helppo saada hallintaan, ja huonompina päivinä katkaiseminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. Koen kuitenkin, että suunta on oikea.
Oliko kirjoitus mielenkiintoinen? Jaa se muillekin!