Kevytyrittäjyys vai toiminimi: Kumpi on oikeasti parempi vaihtoehto?

Kuva: picjumbo.com, Pexels

Mikä on kevytyrittäjä? Mistä laskutuspalveluille oikeastaan maksetaan? Tulisiko toiminimiyrittäjyys halvemmaksi? Näitä kysymyksiä pyörittelee moni yrittäjyydestä haaveileva. Kevytyrittäjyyspalveluiden suosion kasvusta päätellen niiden helppous viehättää monia. 

On kuitenkin hyvä ottaa muutamia seikkoja huomioon ennen päätöksen tekoa. Tämän kirjoituksen luettuasi tiedät kannattaako sinun ryhtyä ennemmin kevytyrittäjäksi vai toiminimiyrittäjäksi.

Kevytyrittäjäkin on yrittäjä

Kevytyrittäjä -termi ei ole virallinen määritelmä ja Suomen lainsäädäntö ei tunne kyseistä termiä lainkaan. On vain yrittäjiä ja palkansaajia. 

Kevytyrittäjä-termillä tarkoitetaan henkilöä, joka tekee töitä yrittäjänä ja hoitaa laskutuksen laskutuspalvelun kautta. Tärkeää on siis huomioida, että työttömyysturvan silmissä kevytyrittäjäkin on yrittäjä. Verotuksen näkökulmasta taas kevytyrittäjä ilman y-tunnusta on palkansaaja.

Mitä eroa on kevytyrittäjällä ja toiminimiyrittäjällä?

Ei välttämättä mitään. Jos laskutuspalvelu luo sinulle y-tunnuksen olet käytännössä toiminimiyrittäjä, joka on ulkoistanut kirjanpidon ja verottajalle tehtävät ilmoitukset. 

Käytännössä voisit siis yhtä hyvin perustaa oman toiminimen ja hankkia kirjanpitäjän, joka hoitaa kirjanpidon ja lakisääteiset ilmoitukset verottajan suuntaan ilman että maksat palvelumaksuja laskutusyritykselle. Toiminimiyrittäjänä pääset myös nauttimaan veroeduista, kuten alv-vähennyksistä ja yrittäjävähennyksestä. Näistä lisää alempana. 

Jos taas laskutat kevytyrittäjäpalvelun y-tunnuksella, olet kevytyrittäjä sanan alkuperäisessä käyttötarkoituksessa.

Tällöin asiakkaasi maksaa laskunsa laskutuspalvelulle, joka ottaa summasta oman palvelumaksunsa sekä verojen osuuden verokorttisi mukaisesti. Sinun tilillesi maksetaan palkka. 

Huomioi, että työttömyysturvan silmissä myös kevytyrittäjän katsotaan olevan yrittäjä. Kirjoitin aiemmin yrittäjän työttömyysturvasta, jossa käsittelin asiaa myös kevytyrittäjän ja osa-aikaisen yrittäjän näkökulmasta.

Lue myös: Yrittäjän työttömyysturva 2024

Toiminnan laajuudella on merkitystä

Laskutusyritykset ottavat tyypillisesti myynnistäsi provisiota joko muutaman prosentin tai jonkin kiinteän summan. Kannattaakin pohtia, kuinka paljon laskutusta sinulle mahdollisesti muodostuu ja paljonko laskutuspalvelusta tulee kuluja. Pienellä toiminnalla laskutuspalvelu voi tulla edullisemmaksi, kuin yrityksen perustaminen. Yleensä jo muutaman tuhannen euron liikevaihdolla oma yritys muuttuu kuitenkin edullisemmaksi. 

Esimerkiksi jos tarjoat satunnaisesti asiantuntijapalveluita ilman suuria hankintoja ja laskutus on vähäistä, todennäköisesti kevytyrittäjyys on parempi. Tällaista toimintaa voisi olla vaikka sisällöntuotanto, graafinen suunnittelu ja valokuvaus.

Mikäli taas laskutusta alkaa kertyä useita tuhansia ja sinulla on myös jonkin verran hankintoja, kannattaa ehdottomasti harkita toiminimeä.

Esimerkiksi kampaajan kannattaa hyödyntää y-tunnuksen mahdollistamat alv-vähennykset, sillä käytännössä jokaista asiakasta varten pitää hankkia uusia tarvikkeita. 

Vakuutukset

Koska kevytyrittäjä on työttömyyslainsäädännön silmissä yrittäjä, on hän myös tiettyjen kriteerien täyttyessä Yel-vakuutusvelvollinen. Mikäli täytät Yel-vakuutuksen ehdot, hoitaako laskutuspalvelu tarvittaessa Yel-vakuutuksen, vai oletko itse vastuussa sen hankkimisesta?

Lue myös: YEL pähkinänkuoressa

Mitkä vakuutukset sisältyvät palvelumaksuun, ja mitä vakuutuksia on saatavana lisämaksusta? Huomioi erityisesti vastuu-, tapaturma- ja oikeusturvavakuutus. 

Yksi laskutuspalvelun parhaista puolista on se, että siitä ei muodostu kiinteitä kuluja. Jos kaikki oleelliset vakuutusmaksut sisältyvät provisioon, sinun ei tarvitse ottaa erillisiä vakuutuksia.

Toiminimiyrittäjänä vakuutusmaksut juoksevat joka tapauksessa, oli sinulla tuloja tai ei.

Haluatko hyödyntää veroedut?

Jotkin laskutuspalvelut tarjoavat myös y-tunnuksellista versiota kevytyrittäjyydestä. Kuten alussa totesin, tämä ei eroa toiminimiyrittäjyydestä millään tavalla. Y-tunnus vaaditaan siihen, että voit vähentää hankintojen arvonlisäveron ja hyödyntää yrittäjävähennyksen. 

Toiminimellä voit ilmoittautua alv-rekisteriin ja vähentää hankintojen arvonlisäveron. Alv-rekisteriin ei ole pakko ilmoittautua alle 15 000 euron liikevaihdolla, mutta pienemmänkin liiketoiminnan yritykset voivat halutessaan alv-rekisteriin ilmoittautua.

Kannattaa myös huomioida, että alv-rekisteriin kuulumaton yritys joutuu maksamaan arvonlisäverot koko tilikaudelta takautuvasti, mikäli liikevaihto ylittää 15 000 euron rajan. Etukäteen rekisteröityminen voi siis olla kaukaa viisaasta. 

Toiminimiyrittäjä saa myös 5% yritystoiminnan tuloksesta verovapaana. Tämä on niin sanottu yrittäjävähennys. Verottaja laskee vähennyksen automaattisesti puolestasi. Tämä koskee myös y-tunnuksella toimivia kevytyrittäjiä.

Onko suunnitelmissa kasvattaa liiketoimintaa?

Haaveiletko yritystoiminnan kasvattamisesta tulevaisuudessa? Kokeilet nyt töiden tai opintojen ohessa sivutoimista yrittäjyyttä, mutta toivot tulevaisuudessa tienaavasi elannon oman yrityksesi kanssa? Siinä tapauksessa ehdottomasti kannattaa perustaa oma yritys. Suosittelen harkitsemaan myös osakeyhtiötä. 

Lue myös: Osakeyhtiö vai toiminimi

Jos tavoitteena on kasvattaa liiketoimintaa, niin tällöin suosisin itse suoraan oman yrityksen perustamista. Pienimuotoisen liiketoiminnan ohella on helpompi ottaa taloushallinnon perusteita haltuun, kuin siinä vaiheessa kun lähdet oikeasti kasvattamaan liiketoimintaa. Opeteltavaa ja tekemistä nimittäin riittää, ja silloin taloushallinnon haltuunotto tuntuu työläältä. Kun olet numeroiden kanssa tuttu jo ennestään, on liiketoiminnan kasvattaminen myös helpompaa. 

Kuinka järjestää kirjanpito?

Laskutuspalvelun käytössä on se helppous, että he hoitavat kirjanpidon puolestasi. Kannattaa kuitenkin pohtia, mille taholla taloushallinto kannattaa ulkoistaa, jos se ei ole sinun vahvinta osaamisaluettasi? 

Haluatko kumppanin, jolta saat vastauksia kun niitä tarvitset vai riittääkö sinulle kylmät raportit, joita voit opetella tulkitsemaan itse? Yrittäjänä olet vastuussa yrityksesi taloushallinnosta, joten luotettava kumppani on avainasemassa huolimatta siitä käytätkö laskutuspalvelua vai et. 

Muutaman satasen tai tuhannen liikevaihdolla kirjanpidon merkitys on liiketoiminnallisesti pieni, joten laskutuspalvelu on toimiva vaihtoehto. Tärkeintä on, että taloushallinto tulee järjestettyä asiallisesti ja laillisesti. 

Toiminimiyrittäjälle on täysin pätevä vaihtoehto myös hoitaa oma kirjanpito itse. Toiminimi voi hoitaa kirjanpitonsa yhdenkertaisena melko suureen toimintaan asti. 

Yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa, että pelkkä tulojen ja menojen kirjaus aikajärjestyksessä riittää, mikäli korkeintaan yksi seuraavista kriteereistä ylittyy: 

  • Taseen loppusumma alle 100 000€
  • Liikevaihto tai vastaava tuotto alle 200 000€
  • Enintään 3 työntekijää palveluksessa

Yhdenkertaiseen kirjanpitoon riittää tulojen ja menojen sekä korkojen ja verojen kirjaus. Käytännössä tätä voi pitää vaikka ruutuvihkoon. Tapahtuman syntyessä merkitään päivämäärä, summa ja selite tapahtumasta. Jokaisesta tapahtumasta on oltava tosite, eli esimerkiksi kuitti. 

Suosittelen tutustumaan vasta julkaistuun Talousjelppi -palveluun, jonka avulla voit hoitaa oman kirjanpitosi itse. Se on taloushallinnon valmennusympäristö pienyrittäjille, jotka haluavat tehdä kirjanpitonsa kustannustehokkaasti. Talousjelppi antaa sekä työkalut että käytännön ohjeet, kuinka hoidat kirjanpito itse. Lisäksi opit ymmärtämään yrityksesi lukuja paremmin. Talousjelpissä on myös mahdollisuus varata aika asiantuntijalta, jos jokin mietityttää.

Talousjelpin Instagram-yhteisössä tulet tutuksi taloushallinnon termien kanssa ja saat muun muassa vinkkejä verovähennyksiin, sekä pysyt kärryillä tärkeistä päivämääristä. Talousjelppi-palvelun tuottaa eAccount Nordic Oy, jonka kanssa teen yhteistyötä.

Kumpi nyt sitten on parempi?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle, mikäli toimintasi on pientä ja satunnaista. Liiketoimintasi ei vaadi erityisiä hankintoja etkä halua sitoutua kiinteisiin kustannuksiin. Voit esimerkiksi kokeilla liikeideaasi käytännössä matalalla kynnyksellä. 

Ole kuitenkin tarkkana palveluntarjoajan valinnassa. Ota selvää myös palvelun irtisanomisehdoista, sekä siitä kuinka saat oman kirjanpitoaineistosi itsellesi mikäli päädyt lopettamaan palvelun käytön. 

Viimeistään siinä vaiheessa, kun Yel-vakuutuksen alaraja on tulossa vastaan (9010,28 € vuonna 2024), kannattaa vakavasti harkita oman yrityksen perustamista. 

Toiminimiyrittäjyys sopii hieman isommalle liikevaihdolle, jolloin pystyt jo kattamaan kiinteitä kuluja kuten vakuutusmaksuja yms. Tällöin voit myös rekisteröityä alv-rekisteriin ja hyötyä arvonlisäverovähennyksistä sekä yrittäjävähennyksestä. 

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se muillekin!

Jaa artikkeli:

Lue myös: