Oman osaamisen tunnistaminen on avainasemassa työnhakijoilla ja erityisesti alanvaihtajilla. Alanvaihtajan täytyy osata sanoittaa paitsi oma osaamisensa ja kokemuksensa, mutta myös yli toimialarajojen vietävissä olevat taitonsa. Olen kuvitellut itsetuntemukseni olevan hyvällä mallilla, mutta jälleen kerran sain huomata, että osaamiseni sanoittamisessa on todella parantamisen varaa. Tämä on niin laaja aihepiiri, että se kannattaa pureksia pala palalta, ja antaa prosessille aikaa. Työkaluja löytyy valtavasti, ja esittelenkin tässä itselleni tutuksi tulleita keinoja sekä vinkkailen erilaisia lähteitä.
Lue myös: Aikuiskoulutustuki ja muut yrittäjän mahdollisuudet kouluttautua
Vahvuuksien löytäminen
Opintoihimme sisältyi yksi päivä omien vahvuuksien tunnistamista. Päivän aluksi meille jaettiin paperiarkki, jossa oli lueteltu 100 vahvuutta. Tehtäväksi annettiin puoleen päivään mennessä valita tästä vahvuuslistasta itselle 10 osuvinta vahvuutta, ja päivän päätteeksi näistä pitäisi valita vain 3 tärkeintä.
Kyseinen 100 vahvuutta -materiaali on peräisin Positive Education Oy:n oppimismateriaaleista. Itselläni vahvuuksia olisi päivän aluksi ollut omasta mielestäni kymmeniä. Kun asiaa tarkasteli lähemmin, niin moni näistä vahvuuksista oli ennemminkin sellaisia mitä toivoisin itselläni olevan, kuin mitä minulla oikeasti on.
Mistä aloittaa?
Jos sadan vahvuuden lista saa sinultakin pään pyörälle, niin ei hätää. Tämäkin projekti kannattaa pilkkoa osiin. Alkuun pääset parhaiten, kun mietit asioita, joita rakastat tehdä ja joista saat virtaa. Asioita, jotka saavat sinut innostumaan kerta toisensa jälkeen. Lähdetkö aina mahdollisuuden tullen luontoon nauttimaan sen rauhasta, vai onko sinulla aina ajantasainen budjetti excelissä?
Kun olet päässyt kärryille suosikki tekemisistäsi, niin seuraavaksi voit miettiä millaista palautetta olet saanut, eli missä muut kokevat sinun olevan parhaimmillasi. Pyydetäänkö sinulta aina kakku sukujuhliin vai oletko se jolta ensimmäisenä pyydetään apua kun reititin kiukuttelee tai puhelin takkuaa?
Sitten voitkin listata rohkeasti asiat, joissa olet omasta mielestäsi hyvä. Tähän listaan saa laittaa niin työhön, vapaa-aikaan kuin ihmissuhteisiinkin liittyvät asiat. Saatko koirat käyttäytymään kuin ihmisen mieli, vai oletko aina ratkomassa ihmisten välisiä ristiriitoja? Näillä kysymyksillä saat jo kattavan listan omista vahvuuksistasi ja olet pitkällä oman osaamisen tunnistamisessa.
Lue myös: Näin toteutat alanvaihdon yrittäjänä
Etsi erilaisia näkökulmia
Tein hiljattain @vahvuuttayrittäjyyteen Instagram tilille esittelyn itsestäni, jossa pohdin omia vahvuuksiani. Tutkija Jetta Kari on perustanut tilin väitöstutkimukseensa liittyen. Tili on perustettu nimenomaan sitä varten, että yrittäjät voivat reflektoida omia vahvuuksiaan ja saada näin lisävahvistusta yrittäjyyteen. Tilin materiaalia ei käytetä tutkimuksen lähteenä.
Jos satut olemaan yrittäjä ja haluat tehdä itsestäsi vahvuusesittelyn, niin Jetta antaa ohjeet kuinka toimia, ja siihen ei liity mitään veloituksia eikä velvoitteita sen enempää. Todella mielenkiintoinen mahdollisuus! Ja vaikka et olisikaan yrittäjä, käy tsekkaamassa tililtä kysymykset, ja vaihda yrittäjän tilalle oma roolisi – oli se sitten työntekijä, esimies, opiskelija tai jokin muu. Myös muiden esittelyistä ja pohdinnoista voi oppia paljon.
Lisää oman osaamisen tunnistamiseen liittyviä työkaluja löydät Sitran sivuilta. Lokakuussa vietettiin Osaaminen näkyviin -viikkoa, ja siihen liittyen Sitra on koonnut laajan työkalupakin helpottamaan osaamisen tunnistamista. Teemaviikon tarkoitus on tukea elinikäistä oppimista sekä auttaa niin yksilöitä kuin yhteisöjä tunnistamaan ja tuomaan esiin omaa osaamistaan.
Kolme tärkeintä vahvuutta
Palatakseni päivän aluksi annettuun tehtävään, eli kolmen tärkeimmän vahvuuden löytäminen ja hissipuheen valmistelu. Kun asialle antoi aikaa, niin kyllä sieltä päivän mittaan sai karsittua vahvuudet kolmeen. Päädyin nimeämään omiksi vahvuuksiksi ratkaisukeskeisyyden, aitouden ja sisukkuuden.
Ilman avointa ja keskustelevaa ilmapiiriä vahvuudet olisivat saattaneet jäädä piiloon, tai ainakin näyttäytyä eri tavalla. Koin päivän aikana käydyt keskustelut tärkeiksi, ja sain niistä hyviä näkökulmia itselleni. Vahvuuksien pohdiskelu on paitsi mielenkiintoista, myös voimavaroja kysyvää puuhaa. Itsenäisellä työskentelyllä pääsee kyllä pitkälle, mutta mahdollisuus vaihtaa ajatuksia helpottaa paljon. Suosittelen lämpimästi osallistumaan esimerkiksi workshopiin asian tiimoilta, tai vaikka keräämään kaveriporukan pohdiskelemaan aihepiiriä yhdessä.
Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se muillekin!