Sanna Rautaharkko
9.10.2023

Kirjanpitäjän työ tulevaisuudessa

Carita Mäkinen ja kirjanpitäjän työ tulevaisuudessa

Alanvaihtajana minua kiinnostaa erityisesti se, mihin suuntaan taloushallintoala on menossa. Olen rakentamassa itselleni polkua unelmieni ammattiin, joten tottakai haluan olla mukana alan murroksessa ja ymmärtää meneillään olevaa muutosta. Tämä kaikki vaikuttaa siihen, millainen on kirjanpitäjän työ tulevaisuudessa, ja millaiseen rooliin itse tulen hakeutumaan. 


Koska kyseinen aihepiiri on lähellä mentorini Carita Mäkisen sydäntä, päätin pyytää häneltä näkemyksiä kysymyksiin, joiden ympäriltä olen itse kaivannut ajatuksia. Yleensä muutos aiheuttaa pelkoa ja vastarintaa, mutta Caritan näkemyksistä nämä puuttuvat kokonaan. Vastaukset saivat minut vakuuttumaan, että oikealla tiellä ollaan!

Viekö tekoäly työt tilitoimistoilta?

aAccount Nordic Oy:n kirjanpitotiimi
Kuva: Jere Harjula.

Ei vie. Rutiinit ja itseään toistavat toiminnot tulevat korvautumaan uudenlaisilla tehtävillä automatisaation myötä. Kun rutiinit on ulkoistettu tekoälylle, niin lukujen tarkastus jää ihmiselle. Jos lukuja tuottavassa automaatiossa systemaattisesti toistuu jokin virhe, niin ei sen tuottamiin lukuihin voi luottaa. Aiemmin kirjanpitäjä on tehnyt kirjaukset itse, ja näin ollen tiennyt jokaisen kirjauksen. Automatisaation myötä kirjanpitäjän työ muuttuu auditoivammaksi ja tarvitaan työkaluja virheiden löytämiseksi.

Tarkistamisen rooli tulee olemaan erittäin tärkeä ja tarkastustyötä tekevällä tulee olla riittävä ymmärrys liiketoiminnasta, jotta hän pystyy löytämään virheen. Osaamisen luonne tulee siis muuttumaan ja sen merkitys kasvamaan. Aikaa työhön menee vähemmän kuin ennen, mutta sen merkitys kasvaa.

Kannattaako alalle enää suunnata?

Ehdottomasti kannattaa! On totta, että vuonna 2013 Oxfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kirjanpitäjä on luokiteltu neljänneksi uhanalaisimmaksi ammatiksi.On arvioitu, että seuraavan 20 vuoden aikana on jopa 94 prosentin todennäköisyys, että teknologia korvaa kirjanpitäjän työn. Aihetta käsitellään hyvin Jenni Reinilän opinnäytetyössä. 

Todellisuudessa toimenkuvat tulevat muuttumaan, ja teknologia korvaa perinteisen “mappikirjanpitäjän”. Alalla tullaan tarvitsemaan erilaisia tekijöitä uudenlaisiin rooleihin. Edellä mainittuja tekoälyn työn tarkistajia tullaan tarvitsemaan, ja se tulee olemaan tilitoimiston rutiinityö tulevaisuudessa. Kirjanpitäjä on jo nykyään asiakkailleen luottohenkilö, ja tulevaisuudessa tämän merkitys tulee korostumaan. 

Kirjanpitäjän työ on vaihtelevaa
Kuva: Jere Harjula

Tulevaisuudessa tarvitaan myös niitä, jotka käyvät asiakkaan kanssa luvut läpi, ja toimenkuvana on olla asiakkaan kumppani ja auttaa yritystoiminnan kehittämisessä. Jos on halu auttaa yrittäjiä, kiinnostusta liiketoimintaan ja yrittäjyyden kehittämiseen, niin tulevaisuuden taloushallinto on oikea ala suuntautua. 

Jos haluaa taloushallinnon pariin tekemään rutiinityötä, niin kannattaa miettiä, onko tarkastavan työntekijän rooli itselle mieleinen. Siinä korostuu liiketoiminnan ymmärtämisen ja taloushallinnon vahvan osaamisen merkitys.

Kirjanpitäjän työ ja tekoäly – kuinka työnkuva tulee muuttumaan?

Tekoäly tulee olemaan kirjanpitäjän kumppani ja apulainen. Se tulee helpottamaan ja nopeuttamaan työntekoa, ja sen kanssa voi sparrailla. Kirjanpitäjä voi kouluttaa ja ohjata tekoälyä tekemään oikeita asioita, jolloin hänelle itselleen jää aikaa syventäviin työtehtäviin.

Kuinka tässä muutoksessa voisi pysyä mukana?

Muutoksessa pysyy parhaiten mukana, kun pala kerrallaan hahmottaa, että millaisia rooleja alalla tulevaisuudessa tarvitaan. Millaisessa roolissa haluat itse toimia ja millainen on sinun unelmien toimenkuvasi ja mitä haluat työltä? Muutoksessa pysyy mukana, kun tietää mitä tavoittelee ja antaa muutokselle mahdollisuuden. Ota automatisaatio ja tekoäly kumppanina, älä uhkana. Hyväksy muutos ja etsi oma polkusi.

Oliko kirjoitus mielenkiintoinen? Jaa se muillekin!

Jaa artikkeli:

Lue myös: