Kuinka uratarina sai alkunsa

Uratarinaa suunnittelee Sanna ja Carita

Tänään keskiviikkona tulee täyteen kuusi viikkoa siitä, kun ensimmäisen kerran vaihdoimme viestiä Sannan kanssa. Uratarina alkoi – kuten niin moni tarina nykyään – verkostoitumisalusta LinkedInistä, jossa minunkin tulee vierailtua päivittäin. Vilkaistessani LinkedIniin tulleita ilmoituksia huomasin, että minut oli tägätty taloushallintoon liittyvään keskusteluun. Jan Porema tarttui Hanna Suomalaisen avunhuutoon, jossa etsittiin taloushallinnon alalla toimivaa henkilöä kertomaa alasta Sannalle. Sannan oli tarkoitus vaihtaa alaa taloushallinnon puolelle. Hänen profiiliaan vilkaistuani ajattelin, että mielelläni kerron hänelle alasta.

Ala on parhaillaan kovassa murroksessa ja kehittyy kovaa vauhtia, joten oli kiva päästä kertomaan omia näkemyksiä alan kehityksestä ja antamaan hänelle eväitä tulevaan alanvaihtoon.

Sanna ja Carita esittelee eAccount staff paidat
Kuva: Jere Harjula

Yhteinen arvomaailma

Saimme järjestettyä tapaamisen noin viikon päähän ja siitä muodostuikin uskomaton startti meidän yhteiselle matkallemme. Jo ensimmäisessä tapaamisessa huomasin ehdottavani Sannalle, että hän voisi ryhtyä meidän tiimissämme rakentamaan uraa yrittäjänä. Sannalla on vahva osaaminen ja ymmärrys liiketoiminnastasta, minkä lisäksi hänellä on mm. toimitusjohtajakurssi sekä yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto suoritettuna.

Kaiken tämän kruunasi se, että meiltä löytyi hyvin samankaltainen arvomaailma ja halu kehittää koko taloushallinnon alaa yrittäjälähtöisellä otteella.

Aloimme rakentamaan Sannalle polkua kohti taloushallinnon ammattilaisuutta. Olin samana päivänä ollut tapaamisessa koulutuskeskus Intoossa, jossa olimme juuri keskustelleet toimitusjohtaja Sari Jokisen kanssa sekä alanvaihtajien mahdollisuuksista että alan kehityksestä yleisesti. Sarilla on kouluttajana aivan loistava näkökulma ja arvomaailma nimenomaan yrittäjien auttamiseen. Sarin kanssa löysimme Sannalle vaihtoehtoja kouluttautumiseen ja niin Sanna aloittikin ensimmäisen kurssinsa käytännössä saman tien, ja uratarina pääsi alkamaan.

Yhteinen sävel

Mitä enemmän tutustuimme ja juttelimme aiheesta, sitä syvemmäksi yhteistyömme alkoi muodostua.

Ei ole kovin tavallista, että jonkun unelmatyö on kirjanpitäjän ammatti. Tämä kuulosti ääneen lausuttuna poikkeukselliselta jopa omaan korvaani. Kuka haluaa nykyaikana suuntautua työhön, joka on maailman neljänneksi uhanalaisin ammatti? On tutkittu, että kirjanpitäjän työstä 94% tulee korvautumaan tekoälyllä ja automaatioilla 20 vuoden kuluttua (Tutkimus: Oxfordin Yliopisto 2013). Ja silti joku haluaa lähteä rakentamaan unelmauraa tällä sektorilla.

Heti alussa Sannan puheista selvisi, että hän ei tähtää perinteisiin kirjanpitäjän rutiinitehtäviin. Hän ei tainnut vielä ennen ensitapaamistamme itsekään tietää, että tavoitteena hänellä oli nimenomaan tulevaisuuden kirjanpitäjän tehtävät. Hän käytti termejä sisäinen laskenta, controller, liiketoiminnan  kehittäminen – eli juuri niitä titteleitä, joita kohti kirjanpitäjän tehtävät ovat muuttumassa.

Sanna ja Carita poseeraa
Kuva: Jere Harjula

Uratarina osana alan murrosta

Alan murrosvaihe avaa ehdottomasti paljon mahdollisuuksia. Tekoälyn ja automaation hyödyntäminen kirjanpitäjän kumppanina antaa täysin uudenlaisen potentiaalin taloushallinnon ammattilaiselle olla muutakin kuin perinteinen kirjanpitäjä. Voimme olla yrittäjän luottokumppani  liiketoiminnan kasvattamisessa ja kehittämisessä. Voimme tarjota yrittäjille ratkaisuja reaaliajassa erilaisiin ongelmiin ja luoda erilaisia skenaarioita muutostilanteissa.

Tekoäly tulee parhaimmillaan olemaan kirjanpitäjän paras kumppani ja apulainen, jolle voi käytännössä delegoida aikaa vievät rutiinityöt.

Tämä mahdollistaa sen, että voimme keskittyä entistä enemmän asiakkaidemme auttamiseen ja liiketoiminnan tukemiseen, jotta yrittäjät saavat omasta liiketoiminnastaan parhaan potentiaalin irti.

Sanna on tehnyt rohkean valinnan ja päättänyt lähteä rakentamaan unelmiensa uratarinaa. Tätä matkaa kannattaa lähteä seuraamaan, tästä opitaan varmasti jokainen. Olen ylpeä siitä, että Sanna haluaa luoda uraa juuri meidän brändimme alla. Itselläni on entistä varmempi tunne siitä,  että olemme tekemässä oikeita asioita oikeaan aikaan. Jo se, että uudet  asiakkaat löytävät meille yhä enenevissä määrin olemassa olevien asiakkaiden  suositusten kautta, tarkoittaa että olemme onnistuneet monessa asiassa. Tämän lisäksi alan ammattilaiset haluavat olla yhdessä rakentamassa meidän kanssamme yritystä, jonka tavoitteena on kehittää koko toimialaa ja luoda täysin uudenlaisia palvelumalleja asiakkaille.

Olemme kaikki upean tarinan alussa. It’s show time!

Kuva: Jere Harjula

Moikka! Olen Carita Mäkinen, eAccount Nordic Oy:n perustaja, yrittäjä ja äiti. Haluan olla mukana kehittämässä murroksessa olevaa taloushallinnon alaa. Käyn puhumassa alanvaihtajille eri oppilaitoksissa sekä koulutan niin nykyisiä kuin tulevia kirjanpitäjiä ympäri Suomen. Autan myös muita tilitoimistoja kehittämään omaa liiketoimintaansa. Haluan pysyä mukana alan muutoksessa sekä kehittää olemassa olevia toimenkuvia vastaamaan asiakkaiden tulevaisuuden tarpeita. 
Jaa artikkeli:

Lue myös: