Sanna Rautaharkko
25.9.2023

Unelmana taloushallinto: Työnhausta yrittäjyyteen

Unelma-ammattia metsästämässä

Tervetuloa seuraamaan ainutlaatuista uratarinaani, joka kuljettaa minua kohti unelma-ammattiani taloushallinnon parissa. Olen alanvaihtaja, joka hyppää palkkatyöstä opintovapaalle ja yrittäjäksi. Projekti sai nimen urarakkaustarina, koska kaiken ytimessä on luoda itse oma reittini omaan unelmatyöhöni.

Blogissa käsiteltäviä aiheita tulevat olemaan alanvaihto, opinnot, yrittäjyys, tulevaisuuden taloushallinto, oman osaamisen kehittäminen sekä hyvinvointia tukeva työelämä. Koska kirjoittaminen auttaa minua jäsentelemään asiakokonaisuuksia, tulen käyttämään blogia myös työvälineenä opinnoissani ja esimerkiksi avaamaan kirjanpidon ja taloushallinnon käsitteitä kirjoituksissani.

Alanvaihto harkinnassa

Olen pitkään miettinyt taloushallintoalaa mahdollisena suuntana työelämälleni, mutta vei useamman vuoden ennen kuin palapelin palat alkoivat loksahdella paikoilleen.

Tavoitteenani on olla mukana suomalaisten pk-yritysten menestystarinoissa. Haluan toimia roolissa, jossa pääsen olemaan business coach, sparrailemaan eri alojen ammattilaisten kanssa, olemaan tukena yritystoiminnan kehittämisessä sekä toimia yrittäjäkumppanina.

Pikkuhiljaa pääsin käsitykseen kuinka yhdistän aiemman työkokemukseni ja intohimoni taloushallinnon tehtäviin. Tavoitteenani on olla mukana suomalaisten pk-yritysten menestystarinoissa. Haluan toimia roolissa, jossa pääsen olemaan business coach, sparrailemaan eri alojen ammattilaisten kanssa, olemaan tukena yritystoiminnan kehittämisessä sekä toimia yrittäjäkumppanina.

Miksi taloushallinto?

Kuva: Pexels

Haluan työskennellä yritystoiminnan kehittämisen ja eteenpäinviemisen parissa sekä tuottaa lisäarvoa yrittäjille omalla työpanoksellani. Lisäksi olen aina pitänyt numeroista ja laskelmista, varsinkin päätöksenteon perustana. Taloushallinnon tehtävissä toimiminen antaa mahdollisuuden auttaa yrityksiä tekemään strategisia päätöksiä ja menestymään. Lisäksi taloushallinnon tehtävät mahdollistavat liiketoiminnan yli toimialarajojen.

Tulevaisuuden (ja itse asiassa myös tämän hetken) kirjanpitäjän tehtävät ovat kaukana siitä pölyttyneestä konttorirotasta, millainen mielikuva yleensä kirjanpitäjään liitetään. Automaatio ja tekoäly ovat kehittäneet työnkuvaa viimeisen 20 vuoden aikana huimasti, ja kehitys tulee tulevaisuudessa vain nopeutumaan. Uskon, että muutos tulee mahdollistamaan sen, että ammattilaiset pääsevät keskittymään entistä enemmän työn mielenkiintoiseen puoleen.

Manuaalisten kirjausten sijasta tilitoimiston työ tulee sisältämään entistä enemmän osaamisen soveltamista, asiakkaan kumppanina toimimista ja neuvonantajan roolia.

Lisäksi taloushallinnon tehtävistä tulee lähivuosina eläköitymään valtava määrä osaajia, joten myös hyville tekijöille tulee olemaan runsaasti kysyntää.

Työnhaun aloittaminen

Elokuussa 2023 päätin viimein lähteä toteuttamaan alanvaihtoa ja uraunelmaani kohti taloushallinnon rautaista ammattilaisuutta. Päivitin ansioluetteloni ja ryhdyin selailemaan avoimia työpaikkoja. Tähtäimessä oli ensisijaisesti assistentin rooli jossakin isossa taloushallinnon palveluita tarjoavassa yrityksessä, jossa minulla olisi mahdollisuus kehittyä työtä tehden ja opiskellen.

Jokaiseen hakemaani paikkaan oli kuitenkin 100-150 hakijaa, joten ilman alan koulutusta ja kokemusta joukosta oli vaikea erottua.  Työnhaun tueksi päätin perustaa LinkedIn-profiilin, jotta saisin tukea työnhakuun.

Eipä aikaakaan, kun otimme ensimmäisen puhelun eAccount Nordic Oy:n perustajan Carita Mäkisen kanssa ja siitä sai tämä tarina alkunsa.

Urarakkaustarina syntyy

Siitä puhelusta alkoi suunnittelu, kuinka minusta tehdään taloushallinnon ammattilainen. Ja mikä parasta – ryhdyimme Caritan kanssa luomaan unelmieni työnkuvaa, jossa pääsen käyttämään omia vahvuuksiani. Palkkatöiden haku muuttui kerralla yritystoiminnan aloittamisen suunnitteluksi. 

Seuraavaksi hain päivätyöstäni opintovapaata ja pian sen jälkeen hakupaperit kouluun merkonomi-tutkintoa varten olivatkin jo vetämässä. Firma perustaminen on työn alla, jotta voin aloittaa työskentelyn osa-aikaisesti jo opintojen ohessa.

Jos kaikki menee kuten suunniteltu, niin saatan jo vuoden päästä olla kokoaikainen yrittäjä-kirjanpitäjä eAccount Nordic Oy:n tiimissä!

Tälle polulle tulee mahtumaan innostuksen lisäksi kovaa työtä ja varmasti tiukkoja paikkoja, mutta myös onnistumisen kokemuksia, tavoitteiden saavuttamista ja upeita yhteistyökumppaneita. 

Nyt blogi on viimein nähnyt päivänvalon ensimmäistä kertaa, ja pääset seuraamaan tarinaani heti alusta alkaen. Lue Caritan ensimmäinen kirjoitus ja ajatukset alkutaipaleestamme täältä.

Tervetuloa seuraamaan ainutlaatuista urarakkaustarinaani!

Oliko kirjoitus mielenkiintoinen? Jaa se muillekin!

Jaa artikkeli:

Lue myös: