Sanna Rautaharkko
20.12.2023

Kohti vuotta 2024 ja urasuunnitelman ensimmäistä tavoitetta

Kuva: Eevi Ingrid Photography

Olen nyt käynyt taloushallinnon osatutkinnon teoriaopinnot ja päässyt aloittelemaan harjoittelua. Harjoittelun aikana aion suorittaa kaikki mahdolliset tutkinnon osat eli niin kirjanpidon, palkanlaskennan kuin laskutuksen ja reskontranhoidonkin. Tämä on kunnianhimoinen tavoite yhdelle harjoittelulle, mutta katsotaan kuinka naisen käy.

Tavoitteenani on, että toukokuussa oman urasuunnitelmani ensimmäinen steppi on saavutettu eli olen valmis ottamaan omia kirjanpitoasiakkaita. Tavoitteet on nyt lausuttu ääneen, siis niitä kohti!

Jos et ole löytänyt vielä omaa juttuasi, älä lannistu

Asiat vaativat aikaa ja vasta kokemuksesta voit tietää mikä oikeasti on sinun alasi. Sinulla voi olla vielä matkaa kuljettavana ja kokemuksia kartutettavana, ennen kuin “se oikea” osuu kohdalle. 

Minä olen kokeillut jo kahta toisistaan hyvin poikkeavaa toimialaa ja nyt suuntaan kohti kolmatta. 

Olen 36-vuotias, joten ihan eilisen teeren tyttöjä tässä ei enää olla, mutta toisaalta työelämää on vielä edessä vähintään 30 vuotta. Haluan tehdä työelämästä mielekästä, jotta sekä fyysinen että henkinen terveyteni kestävät eläkeikään asti ja pitkään vielä eläkkeelläkin. 

Etsiessäsi työminääsi unohda ohimenevät trendit ja vallitsevat käsitykset niin työelämästä kuin elämästä yleensäkin. Sata vuotta sitten naisen paikka työelämässä oli vielä hyvin hatara. Viisikymmentä vuotta sitten suuri osa Suomen väestöstä asui vielä maaseudulla ja kaupunkiin muutto oli monelle vain haave. Kolmekymmentä vuotta sitten internetistä oli kuultu vain villejä huhuja. Kymmenen vuotta sitten aika harva osasi haaveilla etätyöstä. Tällä hetkellä moni taas haaveilee maalle muutosta sekä hitaammasta tavasta elää. 

Maailma muuttuu jatkuvasti, ja viiden vuoden päästä on todennäköisesti syntynyt uusia ammatteja, joista tavallinen tallaaja ei osaa vielä edes uneksia. 

Minusta on upeaa, että työelämä on pirstaloitumassa. Osa-aikainen yrittäjyys yleistyy valtavaa vauhtia ja pitkät työurat yhden yrityksen palveluksessa alkavat olla harvinaisuuksia. Kuten aiemmassa kirjoituksessani pohdin, uskon että muuttuvassa maailmassa yksilölle on järkevää hankkia useampia tulonlähteitä. Yksilön on syytä tehdä tulovirtojen riskienhallintaa siinä missä yritystenkin. Sitä paitsi osa-aikainen yrittäjyys on upea tapa kokeilla sekä yrittäjyyttä että omia ideoita. 

Yrittäjyys avaa mahdollisuuksia 

Minulle yrittäjyys on antanut mahdollisuuden yhdistää kaksi tehtäväkenttää, joita en aiemmin olisi edes voinut kuvitella samaan työnkuvaan: sisällöntuottaja ja kirjanpitäjä. Aika ja kokemus näyttää mihin tehtäväkenttäni tulevaisuudessa muotoutuu. 

En usko, että työurani on koskaan valmis tai saavuttaa koskaan lopullista muotoaan. Se elää ja muokkautuu niin minun mielenkiinnon kohteideni kuin kysynnänkin mukaan.

Toivon, että voin blogini avulla tarjota vinkkejä ja vertaistukea unelmiaan tavoitteleville alanvaihtajille ja yrittäjille. Ehkä minun polkuni inspiroi juuri sinua tekemään omannäköisiäsi ratkaisuja!

Käy klikkaamassa seuraa-nappia IG-tililläni @urarakkaustarina ja tilaa tämän sivun alalaidasta sähköposti-ilmoitus uusista blogikirjoituksista, niin et jää mistään paitsi. Instagramin puolella jaan mm. kokemuksiani etäharjoittelusta, sekä kerron millaisia asiakkuuksia ja työtehtäviä pääsen harjoittelun puitteissa tekemään.

Kohti uutta vuotta 2024

Suurimmat tavoitteeni vuodelle 2024 on hoitaa harjoitteluni kunnialla alussa mainitsemieni tavoitteiden mukaisesti, sekä huolehtia omasta keskittymiskyvystäni entistä paremmin. Yritystoimintani on tarkoitus saada ensi vuoden aikana kannattavaksi, ja varovaisesti unelmoin että saisin loppuvuodesta jo maksettua itselleni palkkaa. 

Lisäksi alkuvuodesta 2024 starttaa Buustiryhmä, jonka perustin täysin ennalta tuntemattomien ihmisten kanssa. Tapaamisten tarkoitus on käydä läpi erilaisia onnistumisia osallistujien kesken ja ottaa oppia muiden onnistumisista. Introverttina tällaiseen osallistuminen saati järjestäminen on iso askel pois omalta mukavuusalueeltani. Mutta epämukavuutta tarvitaan, jotta voi kehittyä.

Vinkkini alkavalle vuodelle on, että kokeile rohkeasti erilaisia asioita ja ole avoin uudelle. Kiteytä itsellesi omat arvosi, toiveesi ja tavoitteesi. Opiskele, seuraa somessa inspiroivia ihmisiä, verkostoidu, vaihda työpaikkaa, perusta yritys. 

Näistä on hyvä vuosi 2024 tehty. 

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jaa se myös muille!

Jaa artikkeli:

Jätä kommentti

Lue myös: