Sanna Rautaharkko
25.3.2025

Starttiraha, osa-aikainen yrittäjyys ja vanhempainvapaa

Kuva: Eevi Ingrid Photography

Tässäpä vierähti useampi kuukausi vanhempainvapaan merkeissä, kun en ehtinyt panostaa blogiin juuri ollenkaan. Nyt maaliskuussa palasin vapailta työelämään ja tällä hetkellä toimin siis kokopäiväisenä yrittäjänä! Tästä se uratarina oikeastaan alkaakin vasta todella rakentua. 

Tässä kirjoituksessa kerron oman kokemukseni starttirahan hakemisesta ja erityisesti siitä, miten vanhempainvapaa vaikutti hakuprosessiin.

Starttiraha on monelle aloittavalle yrittäjälle tärkeä tuki, joka auttaa ensimmäisten kuukausien aikana, kun asiakaskuntaa ja kassavirtaa vielä rakennetaan. Starttiraha on tarkoitettu uusille yrittäjille ja aina painotetaan, että hakemus pitää laittaa vireille ennen yrityksen perustamista. On kuitenkin joitain tilanteita, joissa jo aloitettu yritystoiminta voidaan katsoa osa-aikaiseksi, jolloin mahdollisuus starttirahaan säilyy. Näin minulle kävi puolivahingossa. 

Lue myös: Yrityksen perustaminen osa 2: Pankkipalvelut, kirjanpito-ohjelmisto ja kuinka säästät niissä

Starttirahan hakeminen – mistä lähdin liikkeelle?

Kun päätin ryhtyä yrittäjäksi tiesin, että starttiraha olisi tärkeä apu ensimmäisten kuukausien aikana. Starttirahan saaminen edellyttää, että täyttää ainakin seuraavat ehdot:

  1. Ei saa olla päätoiminen yrittäjä ennen tuen saamista – osa-aikainen yrittäjyys on ok
  2. Ei saa olla työ- tai virkasuhteessa
  3. Liiketoiminnan tulee olla kannattavaa
  4. Täytyy tehdä realistinen liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat 

Aloitin oman hakuprosessin jo syksyllä 2023 kun otin ensimmäistä kertaa yhteytttä TE-toimiston yritysneuvojaan. Tuolloin tiedustelin alustavasti, että säilyykö minulla oikeus starttirahaan, vaikka olin jo perustanut yrityksen. Minua kiinnosti lähinnä millä perusteilla yritystoiminnan katsotaan olevan osa-aikaista. Koska opiskelin opintovapaalla kokopäiväisesti tutkintoon johtavia opintoja (vaikkakin vain osatutkintoa), se oli riittävä peruste siihen, että yrittäjyyteni katsottiin olevan osa-aikaista.

Vanhempainvapaa ja starttiraha – miten ne liittyvät toisiinsa?

Seuraavaksi vastassa olikin yllätys, sillä udenvuoden päivänä 2024 meille selvisi, että odotan toista lasta. Tämän vuoksi yrittäjyyssuunnitelmat lykkääntyivät vuodella ja starttirahaprosessikin luonnollisesti jäi odottamaan parempia aikoja. Onneksi vanhempainvapaa myös katsotaan “täysipäiväiseksi työksi”, joten edelleen minulla säilyi mahdollisuus hakea starttirahaa. 

Valitettavasti starttirahan myöntämisen peruste on, että yritystoiminnan on oltava päätoimista, joten minulla ei ole mahdollisuutta hyödyntää osittaista vanhempainvapaata yrittäjyyden alkutaipaleella. Teen kuitenkin töitä pääasiassa kotoa käsin, ja mieheni ollessa vanhempainvapaalla pääsen töiden lomassa nauttimaan hieman vauva-arjestakin. 

Vanhempainvapaan aikana pystyin tekemään osa-aikaisesti töitä yritystoiminnan eteen ja valmistelemaan sekä lähettämään starttirahahakemuksen. Vanhempainvapaan aikanahan saa tehdä sunnuntaisin töitä, ilman että siitä tarvitsee Kelaan ilmoittaa. 

Vanhempainvapaa itsessään ei estä starttirahan hakemista, mutta päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyminen ei ole mahdollista vanhempainvapaan aikana, jos samalla nostaa vanhempainpäivärahaa. Starttirahaa ei voi saada samanaikaisesti Kelan maksaman vanhempainpäivärahan kanssa, koska molemmat ovat tukimuotoja, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti eri tilanteisiin. 

Lisämauste oman starttirahani hakuun oli, että 1.1.2025 TE-palvelut lakkautettiin ja työllisyyspalvelut siirrettiin kunnille / työllisyysalueille. Lähetin hakemuksen alkuvuodesta koko lailla tasan 2kk ennen kokopäiväisen yritystoiminnan aloittamista. Kaikeksi onneksi se oli noin viikossa käsitelty, ja sain myöntävän päätöksen!

Jaa artikkeli:

Lue myös: