Nyt se on tehty! Nimittäin osakeyhtiö perustettu ja y-tunnus plakkarissa. Saanko esitellä: IronBlock Accounting Oy!
Yleensä nimen keksiminen on yrityksen perustamisvaiheessa vaikein asia, mutta minulle se ei tuottanut ongelmia. Aiemmassa työelämässäni sain lempinimeksi sukunimestäni englanniksi käännetyn version: Ironblock. Se on kulkenut mukanani jo vuosia, ja muistuttaa edelleen ravintola-alan vuosista ja työkavereista lämmöllä.
Sinänsä yritykseni nimellä ei ole suurta merkitystä, sillä toimin alihankkijana eAccount Nordic Oy:lle. En siis rakenna oman yritykseni brändiä, mutta yllättävän ylpeä sitä voi omasta y-tunnuksestaan olla. Henkilökohtaisella tasolla yrityksen nimi merkitsee paljon.
Yritysmuodon valinta on yksi suurimmista päätöksistä
Nimen keksimisen jälkeen ensimmäinen totinen pohdinnan paikka oli yritysmuodon valinta. Siinä menikin viikkoja ja oli hyvä, että otin aikani asian harkitsemiseen. Kuten aiemmin kirjoitin yhtiömuodon valinta vaikuttaa moneen asiaan, kuten veroihin, byrokratian määrään ja imagoon. Löydät pohdintani yhtiömuodon valinnasta osakeyhtiön ja toiminimen välillä täältä.
Kun olin päättänyt nimen ja yhtiömuodon, minulta kesti silti vielä toista viikkoa ennen, kuin sain aikaiseksi tehdä perustamisilmoituksen. Syitä viivyttelyyn oli toki monia. Olin tuolloin vielä päivätyössä, ja samaan aikaan rakensin jo kuumeisesti blogia, joten minulla ei varsinaisesti ollut ajankulusta puutetta.
Sitä paitsi yrityksen perustaminen on henkisesti iso asia. Sillä on valtava merkitys niin toimeentuloon, työntekoon kuin ammatti-identiteettiinkin. Puhumattakaan siitä että yhtäkkiä sinä oletkin uuden laivan kapteeni, uusilla tuntemattomilla vesillä. Suosittelen antamaan aikaa myös asian sulattelulle ja kokonaisvaltaiselle harkinnalle. Missään nimessä en suosittele hidastelemaan, mutta riittävä harkitsemisaika on ehdottomasti perusteltu ennen, kuin kirjautuu ytj.fi -palveluun naputtelemaan yhtä elämänsä ehkä isointa muutosta.

Uusien asioiden äärellä
Suurin syy omaan hidasteluuni oli mentaalipuolen työstämisen ohessa kuitenkin epävarmuus siitä, mitä perustamisilmoituksen täyttäminen käytännössä pitää sisällään. Olisin kaivannut etukäteen listaa mitä kaikkea minun pitää osata ajatella ennakkoon. Jokin kaihersi takaraivossa, kun en ollut varma olenko osannut ottaa kaiken huomioon.
Jotta sinä pääsisit vähemmällä tein ohjeet askel askeleelta, kuinka yrityksen perustaminen tehdään ytj-palvelussa. Painotan silti omaan kokemukseen perustuen, että ammattitaitoisen kirjanpitäjän konsultointi jo ennen perustamista maksaa itsensä varmasti takaisin. Minun vinkeilläni pääsee varmasti eteenpäin vastaavissa tilanteissa, mutta ne eivät ole missään nimessä yleispäteviä ohjeita.
Nyt kun yritys viimein (monen pitkän ja odotuksen täyteisen päivän jälkeen) on hyväksytty myös kaupparekisteriin, alkaa seuraava vaihe. Pitäisi päättää tarvittavat pankkipalvelut, hankkia puhelinliittymä, tarpeelliset vakuutukset, taloushallinnon softat… Kaikkeahan löytyy, mutta mikäli haluaa toimia kustannustehokkaasti, vertailu ja asioiden selvittely vie yllättävän paljon aikaa.
Näistä seuraavista askelista ja tulevista päätöksistä tulee oma kirjoituksensa, kunhan saan niitä päätöksiä tehtyä!
Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se muillekin!