Osakeyhtiö vai toiminimi

Kysymysmerkki piirrettynä liitutauluun

Yhtiömuodon valinta on tärkeä päätös. Se vaikuttaa muun muassa verojen määrään, yrityksen imagoon, vastuukysymyksiin ja hallinnollisiin tehtäviin ja kuluihin. Kun sain tehtyä päätöksen yrityksen perustamisesta, edessä olikin ikiaikainen yrittäjäksi alkavan ensimmäinen kysymys: osakeyhtiö vai toiminimi?

Lue myös: Kevytyrittäjyys vai toiminimi: Kumpi on oikeasti parempi vaihtoehto?

Jos haluat mennä suoraan asiaan, voit hypätä suoraan kirjoituksen loppuun. Sieltä löydät tiivistettynä kummankin yhtiömuodon plussat ja miinukset. 

Nainen miettii tietokoneen ääressä
Kuva: Pexels, Andrea Piacquadio

Yhtiömuodon valinta on aina tapauskohtaista, kuten minunkin tapauksestani käy ilmi. Teknisesti yrityksen perustaminen on helppoa, mutta prosessiin liittyy eri vaiheissa runsaasti erilaisten päätösten tekoa. Itse käytin surutta mentoriani Carita Mäkistä apuna perustamisilmoitusta tehdessäni. 

Enää en ihmettele, miksi aina suositellaan pyytämään apua kirjanpitäjältä jo yrityksen perustamisvaiheessa.

Ensin alkuun olin vakuuttunut, että toiminimi olisi minulle paras ratkaisu, mutta päädyin kuitenkin lopulta osakeyhtiöön. Periaatteessa minun kohdallani kumpikin yhtiömuoto olisi ollut toimiva ratkaisu. Toiminimeä suositellaan yleensä silloin, kuin toiminta on pientä ja perustuu pääasiassa omistajan omaan työpanokseen, ja näinhän minun tapauksessani on. Osakeyhtiö on pienemmän liikevaihdon yrityksissä tyypillisesti kuluiltaan raskas. Hoidan kuitenkin kirjanpidon itse, joten kulurasitteet eivät nouse samalla tavalla kuin kirjanpidon ulkoistamalla. 

Yhtiömuodon valinta

Vaaka pöydällä
Kuva: Pexels, Ekaterina Bolovtsova

Ensin alkuun ajattelin, että toiminimi olisi hyvä vaihtoehto, jotta voin kokeilla rauhassa ottaako yritystoiminta tuulta alleen. Jos yritystoiminta lähtee kasvuun, niin yhtiömuotoa voi aina muuttaa. Jos taas teen komean mahalaskun, toiminimi on helpompi ajaa alas ja olen nopeammin työttömyysturvan piirissä. Tämä ei ole kovin yrittäjähenkinen ajattelutapa, mutta minulla on tapana pohtia asioita useista eri näkulmista – myös siitä inhorealistisesta. 

Lue myös: Yrittäjän työttömyysturva 2024

Nopeasti aloin kuitenkin kallistua osakeyhtiön suuntaan. 

Koska opiskelen aikuiskoulutustuella, tuen määrään vaikuttavat myös yritystoiminnasta saamani ansiotulot. Toiminimellä huomioidaan kaikki ansiotulot, mutta osakeyhtiöstä voin maksaa itselleni palkkaa ja siten säädellä huomioitavien tulojen määrää. Vasta perustettu yritys harvoin tuottaa ongelmaksi asti, joten tämä oli ehkä turhaan ennakoitu asia. Mutta toisaalta, osakeyhtiön kanssa minun ei tarvitse myöskään kieltäytyä töistä tukiviidakon takia. 

Lisäksi osakeyhtiön valintaa puoltaa moni muukin asia. Yritystoiminnan tuotoista maksetaan veroa 20%, ja tämän jälkeen ne voi jättää taseeseen yritystoiminnan kehittämistä varten. Kun maksaa itselleen palkkaa, palkan määrän voi säädellä tarpeen mukaan ja maksettu palkka vähentää yrityksen verotettavaa tuloa.

Toiminimessä taas kaikki tulot katsotaan ansiotuloksi, jolloin toiminnan kasvaessa myös progressiivinen veroprosentti kasvaa. 

Yksi huomioitava seikka  on myös riskienhallinta. Otetaan esimerkkinä, että teet merkittävän sopimuksen jonkun toimijan kanssa. Sitten tapahtuu jotain ennakoimatonta ja tilanne ajautuu sopimusrikkoon, ja sinut haastetaan oikeuteen. Toiminimellä kaikki kulut ovat henkilökohtaisia, kun taas osakeyhtiöllä vastuu on yrityksellä. Tämä koskee myös velkoja. Mikäli siis orava menee niin sanotusti muuntajaan, toiminimellä sinulla on riski ajautua henkilökohtaiseen konkurssiin, kun taas osakeyhtiöllä konkurssiin menee pelkkä yritys. Vastuuvakuutus on kummassakin yhtiömuodossa joka tapauksessa yksi ensimmäisistä hoidettavista asioista. 

Lue myös: Kevytyrittäjyys vai toiminimi: Kumpi on oikeasti parempi vaihtoehto?

Tässä vielä tiivistettynä tärkeimmät asiat, mitkä tulee ottaa huomioon, kun pohdit olisiko oikea yhtiömuoto toiminimi vai osakeyhtiö.  

Toiminimen edut

  • Helppo ja nopea perustaa, edullinen rekisteröintimaksu
  • Kevyemmät hallinnointikulut
  • Vähemmän byrokratiaa
  • Yhdenkertainen kirjanpito mahdollista tietyin kriteerein
  • Vapaat yksityisnostot
  • Yritystoiminnan lopettaminen onnistuu tarvittaessa nopeammin

Toiminimen huonot puolet

  • Yrityksen vastuut ovat henkilökohtaisia vastuita
  • Rahoituksen saaminen voi olla vaikeampaa kuin osakeyhtiölle
  • Yksityisnostot eivät ole palkkaa, joten niitä ei voi vähentää yrityksen verotuksessa
  • Yritys ei voi maksaa yrittäjälle myöskään muita rahanarvoisia etuja kuten, luontois- ja virkistysetuja, kilometri- ja päivärahakorvauksia jne

Osakeyhtiön edut

  • Velat ja vastuut ovat yhtiön, eivät henkilökohtaisia
  • Yritystoimintaa voi kasvattaa huoletta ilman päänvaivaa yhtiömuodon muutoksesta
  • Katu-uskottavampi yhtiömuoto
  • Helpompi hakea rahoitusta
  • Yritystoiminnan kasvaessa verojen hallinta on helpompaa
  • Nostettu palkka vähennetään verotuksessa
  • Yrittäjän on mahdollista maksaa itselleen palkan lisäksi muitakin etuja

Osakeyhtiön huonot puolet

  • Perustaminen hieman työläämpää kuin toiminimellä
  • Toiminimeä raskaammat hallinnointikulut
  • Enemmän byrokratiaa, kuten hallitus- ja yhtiökokoukset, tilintarkastus toiminnan kasvaessa jne

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se muillekin!

Jaa artikkeli:

Lue myös: