Sanna Rautaharkko
3.10.2023

6 syytä miksi alanvaihtajan kannattaa harkita yrittäjyyttä

Kun itse harkitsin alanvaihtoa, en nähnyt yrittäjyyttä aluksi vaihtoehtona. Olen pitänyt palkkatyötä turvallisena vaihtoehtona ja takuuna tasaisesta tulovirrasta. Palkkatulot ovat ennustettavissa, palkka kilahtaa tilille säännöllisesti, loma-ajat on taattu, kuten myös monet työsuhde-edut. Puhumattakaan työttömyysturvasta, työterveydestä, sairaslomista, perhevapaista ja eläkekertymästä. Miksi siis harkita yrittäjyyttä?

Tulin siihen tulokseen, että palkkatyö on muuttunut ja muuttuu edelleen entistä yrittäjähenkisemmäksi.

Kun yrittäjyyttä minulle sitten ehdotettiin, päädyin käsittelemään pala palalta mitä se merkitsisi edellä mainittujen asioiden kannalta. Tulin siihen tulokseen, että palkkatyö on muuttunut ja muuttuu edelleen entistä yrittäjähenkisemmäksi. Työssä pitää pystyä oppimaan jatkuvasti uutta, joustaa yllättävissäkin muutostilanteissa, puhumattakaan siitä että töitä tehdään usein iltaisin, viikonloppuisin ja jopa lomilla. Harvalla on sairasloman ajaksi tuuraajaa ja jopa työpaikkailmoituksissa peräänkuulutetaan yrittäjähenkisyyttä.

Työssä pitää pystyä oppimaan jatkuvasti uutta, joustaa yllättävissäkin muutostilanteissa, puhumattakaan siitä että töitä tehdään usein iltaisin, viikonloppuisin ja jopa lomilla.

Maailma muuttuu ennennäkemätöntä vauhtia ja yritykset joutuvat sopeuttamaan toimintaansa ja tekemään strategioitaan muuttuvan maailman ehdoilla. Yritysten yksi tärkeimmistä kilpailueduista on muutos- ja kehittymiskyky. Jatkuva muutos edellyttää myös työntekijältä jatkuvaa valmiutta omaksua uusia asioita. Aina joustaminenkaan ei riitä, vaan muutosneuvotteluissa voi tulla lähtöpassit. Lomautuksella loikoilukaan ei mieltä ylennä.

Entistä useampi valitsee osa-aikayrittäjyyden tai kevytyrittäjyyden vakityön rinnalle

Viime vuosina on keskusteltu paljon työelämän murroksesta ja siitä, että urat pirstoutuvat. Entistä useampi valitsee osa-aikayrittäjyyden tai kevytyrittäjyyden vakityön rinnalle, kuten Tilastokeskus uutisoi huhtikuussa 2023. Työelämältä ei kaivata enää samoja asioita kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Vapaus houkuttelee – vaikka se tarkoittaisi samalla myös epävarmuutta.

Useat tulonlähteet voi ajatella myös osana henkilökohtaisten tulovirtojen riskienhallintaa.

Useat tulonlähteet voi ajatella myös osana henkilökohtaisten tulovirtojen riskienhallintaa. Jos yksi tulovirta pettää, niin toinen paikkaa menetettyä tuloa. Nykyään lisätulojen hankkiminen on myös melko helppoa, sillä on paljon aloja, joilla työtä voi tehdä pelkän nettiyhteyden ja tietokoneen varassa. 

Lue myös: Kevytyrittäjyys vai toiminimi: Kumpi on oikeasti parempi vaihtoehto?

Lue myös: Osakeyhtiö vai toiminimi


Kuva: Unsplash

Tässä sinulle 6 syytä miksi alanvaihtajan kannattaa harkita yrittäjyyttä:

1. Voit kokeilla siipiäsi osa-aikaisesti palkkatyön ohella

Kevytyrittäjyys on upea vaihtoehto, jos haluat kokeilla liikeideaasi käytännössä, mutta et ole valmis hyppäämään kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Liiketoimintaa voi kasvattaa turvallisesti ja ilman aikaa kuluttavia paperitöitä. Voit myös perustaa toiminimen kevytyrittäjyyden sijaan.

2. Saat tehdä sitä mistä nautit, omalla tavallasi

Yrittäjänä voit rakentaa liiketoimintaa, joka perustuu sinun osaamiseesi ja intohimoosi. Bonuksena saat tehdä asiat sillä tavalla kuin haluat. Alanvaihtajalla voi olla uutta näkemystä, joka ravistelee alan vanhoja käytäntöjä – hyvällä tavalla. 

3. Aiemmin opitut taidot hyötykäyttöön

Jokaiselle meistä kertyy työhistorian aikana monipuolinen työkalupakki erilaisia taitoja. Epäiletkö taitojasi, vai etkö osaa sanoittaa niitä? Juuri nyt on meneillään Osaaminen näkyviin -viikko 2.-8.10.2023. Linkin takaa löydät lisätietoja, sekä käytännön työkaluja, joilla teet oman osaamisesi näkyväksi. “Osaaminen näkyviin -viikolla keskitytään meissä kaikissa piilevään osaamispotentiaaliin, joka voidaan ottaa käyttöön osaamisen huomaamisen myötä.”

Lue myös: Aikuiskoulutustuki ja muut yrittäjän mahdollisuudet kouluttautua

4. Voit kouluttautua yrittäjyyden ohella

Tiesitkö, että voit suorittaa oppisopimuskoulutuksen omalle yrityksellesi? Mikäli osaamista on sen verran, että pääset toiminnassa alkuun, tämä on sinulle loistava vaihtoehto. Oppisopimuksella suoritat tutkinnon ja saat varmuutta yritystoimintaasi. 

5. Laadit omat aikataulusi

Työntekoa ei tarvitse enää tehdä työnantajan määrittelemänä ajankohtana, vaan voit työskennellä sinulle ominaisella rytmillä. Toiset ovat tehokkaimmillaan heti aamusta, toiset taas lähtevät käyntiin vasta illan hämärtyessä. Kun tunnistat omat rytmisi, saat myös omasta potentiaalistasi kaiken irti. 

6. Luovuus ja innovointi

Yrittäjyys mahdollistaa erilaisten ideoiden kokeilun, yrittäjyys itse asiassa jopa vaatii sitä. Nopeat ja rohkeat kokeilut kertovat sinulle mikä toimii, ja mikä ei toimi. Kun jokin ei toimi, päästä siitä irti ja ota uusi idea testiin. Sillä tavalla löydät oman tapasi toimia, sen mistä asiakkaat pitävät ja millä erottaudut kilpailijoista.

Oliko kirjoitus mielenkiintoinen? Jaa se muillekin!

Jaa artikkeli:

Lue myös: