Sanna Rautaharkko
25.4.2024

Aikuiskoulutustuki ja muut yrittäjän mahdollisuudet kouluttautua

Laki ei velvoita yrittäjää kouluttautumaan mitenkään, mutta monessa tilanteessa se on hyödyllistä. Kouluttautumisen tarvetta voi ja kannattaa miettiä täysin omista tarpeista käsin. Näin minäkin tein, kun pohdin omaa koulutuspolkuani taloushallinnon tehtäviin. Tässä kirjoituksessa jaan parhaat vinkkini, kuinka voit yrittäjänä kouluttautua, mieluiten joko ilmaiseksi tai edullisesti. 

Lue myös: Oman osaamisen tunnistaminen

Yrittäjyyttä edeltävät opinnot

Periaatteessa kuka vain voi perustaa yrityksen ja sitä varten ei vaadita lakisääteisesti mitään koulutusta. Mikäli kuitenkin mielit hakea starttirahaa, kannattaa huomioida onko osaamisesi sitä varten riittävällä tasolla.

Starttirahaa hakiessa nimittäin arvioidaan, onko sinulla riittävää osaamista yrittäjyydestä.

Osaamiseksi hyväksytään aiempi kokemus yrittäjyydestä tai TE-toimiston hyväksymä yrittäjyyskoulutus. Myös kevytyrittäjänä toimiminen luetaan kokemukseksi. 

Mikäli sinulla ei ole aiempaa kokemusta yrittäjyydestä, eikä verkostoista löydy riittävää tukea suosittelen harkitsemaan koulutusta vaikka et starttirahaa olisikaan hakemassa. Perusasiat hallitsemalla voi välttää ilmeisimmät sudenkuopat – vaikka väistämättä yrittäjyydessä niitäkin tulee jokaiselle vastaan. Kun ymmärrät perusasiat perustamiseen liittyvistä seikoista ja yrityksen taloudesta, pääset jo pitkälle. 

Luonnollisesti olisi hyvä, että sinulla on osaamista jo toimialasta, jolle olet suuntaamassa. Itse olen tästä kyllä räikeä poikkeus, sillä perustin yritykseni samoihin aikoihin kun vasta aloitin taloushallinnon opinnot.

Lue myös: Näin toteutat alanvaihdon yrittäjänä

Aikuiskoulutustuki

Aikuiskoulutustuki alkaa olla menneen talven lumia, ainakin niille jotka olisivat aloittamassa uusia opintoja sen turvin. Nykyinen hallitus on esittänyt, että aikuiskoulutustuki lakkautetaan 1.8.2024 alkaen, ja näin ollen syksyllä 2024 alkaviin opintoihin tukea ei voisi saada enää missään tilanteessa.

Mikäli kuitenkin opiskelet tällä hetkellä aikuiskoulutustuella, samojen opintojen jatkamiseen voit saada aikuiskoulutustukea vuoden 2025 loppuun saakka.

Omasta mielestäni selkein tietolähde aikuiskoulutustukiasioihin on aikuiskoulutustuki.fi. Sivuilla on selkeästi esitettynä ajantasainen tieto myös tulevista muutoksista. 

Yksityisten tahojen järjestämät koulutukset

Monet toimijat järjestävät yrittäjille suunnattua koulutusta. Tarjontaa löytyy laidasta laitaan ja varmasti jokaiselle jotakin. Miinuspuolena näissä on usein hinta, joka on pienyrittäjälle helposti kova. Kannattaakin miettiä, kuinka todennäköisesti ja millä aikataululla koulutus maksaa itsensä takaisin. Koulutus on aina investointi niin omaan osaamiseen kuin yrityksen tulevaisuuteen.

Liiketoimintaan liittyvän koulutuksen kulut voi vähentää yrityksen tuloverotuksessa täysimääräisesti – kuten myös alv:n osuuden.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että kuka vain voi alkaa konsultiksi tai muuten myymään osaamistaan muille yrittäjille. Vähintäänkin siis kannattaa tarkistaa palveluntarjoajan taustat ja kokemus, sekä mahdollisuuksien mukaan kysellä suosituksia. Ikävin mahdollinen tilanne on maksaa mansikoita koulutuksesta, joka osoittautuu täysin hyödyttömäksi. Yrittäjien välisiä sopimuksia kun ei koske kuluttajansuoja eikä oikein mikään muukaan sääntely. Tutustu siis aina huolella sopimusehtoihin, kuten peruutus- ja maksuehtoihin. 

Oppisopimus omalle yritykselle

Myös omalle yritykselle on mahdollista suorittaa tutkinto oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus on ilmaista ja yrittäjällä on koulutuksen aikana mentori, joka korvaa palkansaajan oppisopimuskoulutuksessa olevan työpaikkaohjaajan.

Oppisopimus on joustava vaihtoehto, mikäli haluaa kehittää omaa osaamistaan tai yrityksen toimintaa. 

Oma suunnitelmani on suorittaa koko liiketoiminnan ammattitutkinto nimenomaan oppisopimuksella omalle yritykselleni. Heinäkuun loppuun mennessä suoritan vain taloushallinnon osatutkinnon, mutta koen kuitenkin järkeväksi hankkia koko tutkinnon. Sen ei pitäisi olla mahdoton ponnistus töiden ohella, sillä olen toiminut työelämässä jo hyvän tovin.

Muut lähteet

Kaikkea osaamista ei tarvitse eikä edes kannata hakea virallisten tutkintojen tai koulutusten kautta. Esimerkiksi podcastit, webinaarit, blogit ja kirjallisuus tarjoaa paljon erilaisia näkökulmia, kokemuksia ja tulkintoja. Niistä voi saada vähintäänkin inspiraatiota, mutta parhaimmillaan arvokasta oppia ja korvaamattomia näkökulmia.

Toisten kokemuksista oppiminen on enemmän kuin järkevää, kaikkea ei kannata kokeilla itse kantapään kautta. 

Itse harrastan jonkin verran ilmaisten oppaiden lataamista eri yrityksiltä ja palveluntarjoajilta. Näissä on käytännössä aina kytkös liittyä heidän sähköpostilistalleen. Mikäli heidän sähköpostinsa osoittautuvat hyödyllisiksi ja lisäarvoa tuottaviksi, jään listalle ja otan niistä kaiken hyödyn irti.

Tässä tapauksessa olen myös potentiaalinen asiakas heille ja mikäli yrityksen viestintä minut vakuuttaa, saatan päätyä jopa asiakkaaksi jossakin vaiheessa. Mikäli taas viestit ovat minulle hyödyttömiä, listalta poistuminen ei vaadi nykylainsäädännön turvin suuriakaan ponnisteluja – jokaisen sähköpostin perässä pitäisi olla “unsuscribe” -linkki. 

Jaa artikkeli:

Lue myös: