Alanvaihto yrittäjänä kuulostaa paljolta työltä, eikö vain? Tärkeintä on kuitenkin tehdä pohjatyöt kunnolla. Jos etsit oikotietä onneen, minä en sitä sinulle tarjoile. Sen sijaan annan sinulle työkaluja, joiden avulla sinun on mahdollista löytää oma polkusi.
Oman näköisen uran ja elämän rakentaminen vaatii työtä, mutta matkan ei tarvitse tuntua raskaalta. Oikeiden asioiden parissa työskennellessäsi työnteko muuttuu aidosti mielekkääksi. Tämän artikkelin luettuasi olet askeleen lähempänä unelmaasi!
Alkukartoitus, eli mihin suuntaan kannattaa lähteä
Aivan ensimmäiseksi mieti konkreettisesti omaa taustaasi. Mitä kaikkea olet työurasi aikana tehnyt? Millaisissa tehtävissä toiminut ja mitä osaamista olet kartuttanut? Seuraavaksi käy läpi opiskeluhistoriasi. Millaisia tutkintoja sinulla on? Oletko mahdollisesti käynyt erilaisia kursseja? Harrastukset ja vapaaehtoistyö tuovat usein myös oman lisänsä osaamispankkiin.
Seuraavaksi mieti omia tuntemuksiasi. Mistä asioista erityisesti sytyt? Minkä tekemisen parissa pääset helposti flow-tilaan? Onko jotain minkä muut kokevat työläänä, mutta sujuu sinulta helpommin? Entä missä onnistut luontaisesti ja mikä tuntuu sinulle omalta?
Listaa nyt itsellesi mieleisimmät asiat, ne asiat jotka haluaisit pystyä ottamaan mukaan uuteen uraasi.
Lue myös: Oman osaamisen tunnistaminen
Aluksi saattaa tuntua siltä, että paperille kertyvillä sanoilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Näin ainakin itselleni kävi. Luota kuitenkin siihen, että punainen lanka alkaa pikkuhiljaa löytymään.
James Clear kirjoittaa kirjassaan Pura rutiinit atomeiksi, kuinka voit löytää sen pelikentän, jossa todennäköisimmin menestyt. Juju piilee hänen mukaansa siinä, että sinun ei tarvitse olla jossakin asiassa paras, keskivertoa parempi riittää. Esimerkkinä hän käyttää Dilbert -sarjakuvan luojaa Scott Adamsia, joka on luonut oman pelikenttänsä yhdistämällä omia tyypillisesti ei-yhteensopivia vahvuuksiaan:
“Osaan piirtää paremmin kuin keskivertoihmiset mutta en ole mikään taiteilija. En myöskään ole sen hauskempi keskitasoinen stand up -koomikko….mutta olen kuitenkin keskivertoa hauskempi. Taika piilee siinä, että vain harvat ihmiset osaavat piirtää ja kirjoittaa vitsejä. Juuri noiden kahden yhdistäminen tekee ammatistani niin harvinaisen. Kun tähän vielä lisätään liike-elämän taustani, yllättäen minulla oli lisäksi aihe, jota vain harvat sarjakuvapiirtäjät ymmärtävät ilman kokemusta.”
Scott Adams, Dilbert -sarjakuvan luoja
Lukitse tavoite ja päätä mennä sitä kohti
Kun olet pohtinut omat vahvuutesi ja päässyt käsitykseen mitä haluat ottaa uuteen työhösi mukaan, ala yhdistellä palikoita. Todennäköisesti sieltä alkaa pikkuhiljaa hahmottua jotain konkreettista, jota kohti voisit olla menossa.
Kirjoitin artikkelissa Kohti vuotta 2024 ja urasuunnitelman ensimmäistä tavoitetta, siitä että ei kannata lannistua, jos se oma juttu ei heti kirkastu. Itse olen tehnyt jo kaksi alanvaihtoa ja taloushallinto ehti kolkutella takaraivossa useamman vuoden ennen kuin ymmärsin mitä kaikkia mahdollisuuksia se avaakaan.
Yrittäjyydessä parasta on, että ei tarvitse jäädä perinteisten ammattinimikkeiden vangiksi. Mitä voisit tehdä eri tavalla kuin muut? Voitko tuoda aiemmasta taustastasi jotain sellaista osaamista, millä pystyt erottumaan uudella toimialalla?
Minä yhdistän tällä hetkellä taloushallinnon ja markkinoinnin sekä sisällöntuotannon tehtäviä. Hyödynnän siis aiempaa osaamistani alanvaihtoprosessin alkuvaiheessa, ja voihan olla että minusta tulee kirjoittava kirjanpitäjä.
Tai sitten voit kehittää täysin oman pelikenttäsi, kuten Scott Adams.
Tunnista osaamisvaje
Alanvaihtajalla on usein jotain puutteita osaamisessa. Omasta taustastasi ja uudesta alasta riippuen voi olla, että alanvaihto vaatii vuosien koulutuksen tai sitten selviät muutamalla verkkokurssilla. Tärkeintä on ymmärtää, mitä osaamista sinun on kerrytettävä. Parhaassa tapauksessa voit lähteä suorilta yrittäjäksi ja alkaa tienaamaan (disclaimer: tuskin kukaan yrittäjä on alkanut “heti tienaamaan”, kyllä se pohjatöitä vaatii).
Lue myös: Aikuiskoulutustuki ja muut yrittäjän mahdollisuudet kouluttautua
Jos et kuitenkaan ihan heti pysty aloittamaan yrittämistä, pura tavoitteesi osiin. Mieti mitä osaamista tarvitset ensiksi? Onko jokin osa-alue jonka voit ottaa haltuun, ja alkaa tehdä sen puitteissa laskutettavaa työtä? Voitko yrittäjyyden ohella kartuttaa osaamistasi kohti tavoitettasi? Vai onko parempi keskittyä ensin opintoihin ja vasta sen jälkeen perustaa yritys?
Verkostoidu ja jatka taustatyötä
Verkostoituminen oli itselleni aluksi kirosana. Olen vahvasti introvertti ja minun on helpompi osallistua muiden mukana, kuin luoda omia suhteita.
Jos koet samankaltaisia tunteita voin lohduttaa, että ei se ollutkaan niin hirveää, kuin miltä ensin alkuun kuulosti. Aloita siitä, että käyt läpi tuttavapiirisi. Tunnetko jo ennestään ihmisiä, jotka toimivat haaveilemallasi toimialalla? Jos löytyy, upeaa! Ota yhteyttä ja kerro suunnitelmistasi.
Suosittelen ottamaan työkalupakkiin myös LinkedInin. Olen nykyään LinkedInin puolestapuhuja – tuo ihana introvertin turvallinen verkostoitumisalusta! Kenenkään kanssa ei ole pakko puhua, mutta vastaan tulee mitä mielenkiintoisempia ammattilaisia koukuttavine päivityksineen – niihin on suorastaan pakko tarttua! Olen jo monta kertaa huomannut kommentoivani jotain mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää postausta, ennen kuin edes tajuan mitä olen tekemässä. Ah kuinka helppoa!
Lue myös: Kuinka minä tein hattutempun: yrittäjyys, alanvaihto ja opinnot vauvavuotena
Ota alan ammattilaisiin rohkeasti yhteyttä ja kysy ehtisivätkö he kertoa sinulle omasta urastaan, kuinka ovat päätyneet nykyisiin tehtäviinsä ja mitä heidän työnsä pitää sisällään. Lisäksi kannattaa kysyä kuinka he kokevat sinun työ- ja koulutustaustasi, ja onko siellä arvokkaita asioita, joista kannattaa alanvaihdossa pitää kiinni. Omalla kohdallani esimerkiksi vahva asiakaspalvelukokemus on iso valtti kirjanpitäjän tehtävissä. Heiltä saat myös uutta näkökulmaa, kun mietit osaamisvajettasi.
Lisäksi on olemassa erilaisia mentorointiohjelmia yrittäjille, joiden kautta voit saada oman mentorin avuksesi. Mentorin merkitystä ei kannata vähätellä. eAccount Nordic Oy:n perustaja Carita Mäkisestä on muotoutunut minulle puolivahingossa erinomainen mentori. Hän on opastanut minua niin yrityksen perustamisessa, yhtiömuodon valinnassa, koulutuspolun valinnassa, sekä vastaillut mitä kummallisimpiin kysymyksiini.
Perusta yritys
Kun sinulla on riittävä osaaminen hankittuna, mikään ei enää estä sinua perustamasta yritystä. Tottakai kannattaa tehdä realistinen liiketoimintasuunnitelma, miettiä rahoituskuviot ja laatia budjetti. Kun sinulla on tavoite ja realiteetit selvillä, voit alkaa toteuttaa unelmaasi käytäntöön!
Jos et vielä tässä vaiheessa halua perustaa yritystä, voit myös kokeilla liikeideaasi kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyyteen ja palveluntarjoajiin kannattaa perehtyä huolella, ennen kuin teet valintoja. Joissakin tapauksissa kevytyrittäjyys on erinomainen ja joustava vaihtoehto kokeilla siipiään yrittäjänä, mutta sen erityispiirteisiin kannattaa perehtyä huolellisesti.
Lue myös: Kevytyrittäjyys vai toiminimi: Kumpi on oikeasti parempi vaihtoehto?
Elä unelmasi todeksi
Nyt sinulla on mahdollisuus aloittaa unelmiesi tavoittelu. Kuvaamani prosessi voi viedä vuosia, tai vain muutaman viikon. Kaikki riippuu tilanteestasi, ja siitä kuinka pitkälle olet ehtinyt jo asioita prosessoida. Menestystä valitsemallesi polulle!
Inspiroiko artikkeli sinua? Jaa se muillekin!