Sanna Rautaharkko
8.2.2024

Miten valita paras somen hallintatyökalu?

Kuva: Tracy Le Blanc, Pexels

Erilaisia sosiaalisen median hallintatyökaluja on internet pullollaan, ja niiden kanssa menee aloittelijalla helposti sormi suuhun. En vielä jokin aika sitten edes tiennyt, että tällaisia on ylipäätään olemassa. Kerron nyt mitä olen itse näistä ohjelmista ja niiden valinnasta oppinut. Tässä on listaus asioista, jotka sinun kannattaa huomioida, kun etsit itsellesi parasta mahdollista somen hallintatyökalua. 

Lue myös: Some-työkalu, josta en aio luopua

Koska työkalun käyttö kannattaa?

Työkalu kannattaa ottaa käyttöön, jos hallitset useampia somekanavia, sinulla on eri yritysten/brändien kanavia tai haluat yksinkertaisesti olla suunnitelmallinen postauksissasi. Postausten ajastuksesta on hyötyä niin oman työn ja ajan hallinnassa kuin julkaisemisen suunnittelussa. Työkalun avulla oma somestrategia on myös helppo laittaa käytäntöön.

Tässä listaus ominaisuuksista, jotka kannattaa huomioida, kun etsit itsellesi toimivaa ohjelmaa. 

Onko siinä ilmainen kokeilujakso tai ilmaisversio? 

Työkaluja on markkinoilla runsaasti ja hinnat ovat noin kympistä yli sataan euroon kuukaudessa. Helppokäyttöisyydestä ja erilaisista toiminnallisuuksista ei voi tietää, ellei ohjelmaa pääse käytännössä kokeilemaan. En ole koskaan mielelläni tarttunut ilmaisiin kokeilujaksoihin, sillä yleensä unohdan perua ne ennen ensimmäistä veloitusta. Harvassa ohjelmassa kuitenkaan on ilmaisversiota, joten ilmaisjaksoihin on usein tyytyminen.  

Mitä somekanavia ohjelmaan voi yhdistää? 

Monet hintavatkin ohjelmat tukevat vain muutamaa eri some-kanavaa. Kannattaa siis pohtia mitä kanavia tarvitset nyt, ja laajennatko mahdollisesti tulevaisuudessa uusiin kanaviin? Uusiin kanaviin laajentaminen on helpompaa, mikäli ne pystyy yhdistämään jo käytössä olevaan ohjelmaan. Ohjelman vaihdon yhteydessä aiemmin julkaistut materiaalit eivät todennäköisesti näy uudessa ohjelmassa – ja tämä teettää turhaa lisätyötä, varsinkin postausten uudelleenjulkaisemisessa. 

Voitko hallinnoida myös kommentteja ja muuta sisältöä ohjelman kautta? 

Monitorointi on oleellinen ominaisuus, mikäli sinulla on useita kanavia ja haluat aikatauluttaa esimerkiksi kommentteihin vastaamisen tiettyihin aikoihin, etkä roikkua jatkuvasti eri sovelluksissa reagoimassa kommentteihin. Toisaalta, jos kommenttien määrä on tileilläsi vähäinen, tämä ei ominaisuus ei ole merkittävässä roolissa. 

Kuinka helppoa julkaiseminen ja aikataulutus on? 

Tätä ei voi liikaa painottaa. Käyttämisen pitää olla lähes intuitiivista ja ohjelman ominaisuudet pitäisi olla omaksuttavissa mahdollisimman nopeasti. Itse arvostan erityisesti sitä, että voin kalenterinäkymässä raahata postauksia päivästä toiseen, jos postaussuunnitelma kaipaa viilausta. Myös muokkaamisen pitää olla helppoa, sillä ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun huomaan kirjoitusvirheen ajastuksia selatessani tai haluan vaihtaa postaukseen paremman kuvan.

Analytiikka 

Millaista dataa ohjelma tarjoaa ja millaisessa muodossa? Antaako ohjelma hyödyllisiä lukuja vai ymmärrätkö edes mitä sen tarjoamat luvut tarkoittavat? Jos haluat kehittää kanavaasi, analytiikka nousee tärkeään rooliin. Vain tuloksia seuraamalla tiedät mitä pitää jatkossa parantaa. 

Hinta 

Paljonko some tuottaa sinulle myyntiä? Vai käytätkö sitä enemmän lisäarvon tuottamiseen? Jos jokin somekanava tuo sinulle hyvin myyntiä, pystyt todennäköisesti työkalun avulla tehostamaan toimintaasi niin, että kalliimpikin kuukausimaksu kannattaa. Jos taas some on lähinnä näkyvyyttä varten, kannattaa punnita onko maksullinen ohjelma järkevä vaihtoehto. Ohjelmissa on valtava hintahaitari ja useimmat työkalut maksavat useamman kympin kuukaudessa. Hinta ei kuitenkaan aina takaa laatua, ja suosittelenkin hyödyntämään ilmaiset kokeilujaksot ja eri ohjelmien ilmaisversiot ennen lopullista päätöstä. 

Muita hyödyllisiä ominaisuuksia

Yksi kätevä toiminto on postausten uudelleenajastus. Materiaaleissa on usein niin sanottua ikivihreää sisältöä, jota kannattaakin kierrättää. Se säästää aikaa ja seuraajasi eivät kuitenkaan enää muutaman kuukauden päästä muista yksittäistä postaustasi. Erityisesti suosituimpia postauksia kannattaa kierrättää. Kun tämän voi tehdä suoraan ohjelmasta, pääsee paljon helpommalla kuin copy-paste menetelmällä uudelleenajastus. 

Auttoiko kirjoitus sinua? Jaa se muillekin!

Jaa artikkeli:

Lue myös: